Aletejos

Photo by Nikk on Flickr

Autor:
Dan Lungu

Lengua original:
rumano

Lengua lectura:
valenciano/
catalán

Lee:
Víctor
Peña


 

Escucha "104. CuentaCuarentenas ADULTS en val./ca" en Spreaker.
Pâlpâiri. Dan Lungu (Editura Polirom)
Pâlpâiri de Dan Lungu (Editura Polirom)

El fragment triat per Dan Lungu em porta a la ment un text que la meua enyorada mentora, Cristina Haulica, va portar un dia a classe entusiasmada i que jo, estudiant de primer de filologia, no vaig saber desxifrar en tot el seu divertit humor llavors, des del meu estructuralisme comunista, classificant i antagonizant.lo tot.

Hui, l'estranya taxonomia que *Borges atribueix a "certa enciclopèdia xinesa" dividint els animals en: a) pertanyents a l'Emperador, b) embalsamats, c) ensinistrats, d) garrins, e)sirenes, f) fabulosos, g) gossos solts, h)inclosos en aquesta classificació, i) que s'agiten com a bojos, j) innombrables, k) dibuixats amb un pinzell finíssim de pèl de camell, l) etcètera, m) que acaben de trencar el pitxer, n) que des de lluny semblen mosques, em resulta cristal·lina.

La seua ironia parteix de l'exòtic per a desmuntar el nostre constructe de l'exòtic i qüestionar l'amplària de les nostres mires. Al seu torn, Dan Lungu proposa una taxonomia tripartida del llogaret tradicional romanés, sui generis. En el seu univers hi ha un llogaret dels homes, un llogaret dels éssers diminuts i un llogaret d'animals instrumentalitzats. Els xiquets, que pul·lulen entre els tres llogarets, veuen, fan olor, palpen i senten diferent dels adults i, per descomptat, dels éssers urbans. Joguets vius, agitació minimalista, zoològic lil·liputenc, és el que descobrirem juntament amb el protagonista de la història, Sebastian Aanei, en el seu viatge d'exploració identitària.

(Text: C. Iliescu)

Reconstruye la imagen del cuento

PuzzleCuarentenas